Familie
de Gier
Welkom / This site is always under construction
Torah, Wet, Instructies, Geboden
Feesten van YHWH
Dagelijks Woord
Afgoden feesten
Mijn nieuws kanalen
Tiny House on Wheels


Goals:

1: Buy/rent land
2: Make my own Tiny Home on Wheels
3: To start my own business and be self-sufficient

I am a
single mom trying to raise money for a Tiny Home on Wheels for me and my 5 kids. The bills of renting is to high and getting my own home will reduse the cost of living. My next goal is to buy land and to start a business and to be self sufficient.

Couple Builds Own
Tiny House on Wheels in 4 Months for $22,744.06- "hOMe" FULL TOUR
[Ep 6: Building The Floor] Tiny House Project "
Tiny Nest"

The Best Tiny House Trailer!

Tiny House Floor Construction Technique

Ideas:
Starting a campsite that has this kind of houses. (Hospitality diploma's) Own purchased / leased land / standing on the land of
 someone (with approval) for the cottage in thr Netherlands or abroad (self-sufficient: vegetable and fruit cultivation / water well / wind or solar energy)

Ideeën:
Een camping maken van dit soort huisjes. (Ik ben in het bezit van de benodigde [Horeca] diploma's)
Eigen gekocht/gehuurd land/bij iemand op het land staan met goedkeuring voor het huisje nederland/buitenland (zelfvoorzienend:groente en fruit verbouwen/waterput/windof solar energie)

OPROEP

Ik had een brief naar de gemeente Capelle aan den IJssel gestuurd over dat ik grond zocht voor mijn Tiny House on Wheels.
Er werd mij mij dit geantwoord:

Naar aanleiding van uw contactformulier van 30-12-2015 over een Tiny house (op wielen) deel ik u mede dat wij daarvoor momenteel geen grond beschikbaar.
Mede door uw verzoek onderzoeken wij momenteel of en onder welke voorwaarden en waar er eventueel grond beschikbaar kan worden gesteld.
Ik kan op dit moment niet concreet aangeven wanneer er meer duidelijkheid is.
Neemt u gerust over ongeveer drie maanden contact op om naar de stand van zaken te informeren.


Bij deze doe ik nu een oproep naar eventuele
geïnteresseerden die samen met mij hier iets mee willen gaan doen.
Neem contact met mij op door een email te sturen naar:
cybpy1@gmail.com



  • Tiny House Plans
  • Een chassis van 1000 x 280 cm standaard € 1360,-- (http://www.chassisbouw.nl/)
  • Per stuk exl transport ( grote is+/_ 1700 x 500 cm)
  • Je kan een *stalen* fame of een *houten* frame plaatsen.
  • URBANWOOD-Derby / robijn houten vloer
  • ESTIMATED MATERIALS COSTS
  • Heet water en electriciteit solar
  • Kook/heet water/kachel
  • Wanden
  • Rooftop 10 graden hoek helling van het dak/Rooftop 10 degree angle slope of the roof

Voorbeelden:
  
    
  
             

Interesse?

Bel Joris Vermaesen
Woet bosgrond BV
06-42028399
info@woetbg.nl


















Lijst:
http://tinyhousebuild.com/home-plans/
http://www.caravanendewet.nl/page16.php
http://caravanhandboek.biod.info/ch2-aanschaf.htm
http://www.limmies.nl/Ondervloer/Ondervloer_voor_betonnen_ondergrond/Alufoam
http://www.chassisbouw.nl/
http://www.chassisbouw.nl/woonwagen#show
http://www.bouwservicerose.nl/chassis.php
http://www.eigenwijsbouw.nl/
http://www.geldvoorelkaar.nl/geldvoorelkaar/startpagina.aspx
http://www.bosgrond.nl/aanbod/bospercelen-kopen
http://www.martijndewitvloeren.nl/houtenvloeren
http://solargroup.co.nz/
https://www.youtube.com/watch?v=lX5EEt20acI&feature=youtu.be
http://www.omslag.nl/wonen/meewerkplekken.html
http://www.houtencvkachel.nl/oven_cv.php?state=uitdraai&sb=1680&sh=1050&agent=Chrome&OS=Win&time=1423777454
http://www.3x8kachelwinkel.nl/a-17212005/keukenhaarden/titan/
http://www.cookerathome.nl/shoartcenter.php?artikelid=154
http://www.noordervuur.nl/Noordervuuur/Thermo_Regina.html
http://www.dupontnederland.nl/
http://www.dupont.com/products-and-services/construction-materials/building-envelope-systems/brands/water-barrier-systems/products/tyvek-drainwrap-moisture-barrier.html
https://grace.com/construction/en-us/residential-building-materials/Vycor-Plus
http://www.galvanizeit.org/hot-dip-galvanizing/what-is-hot-dip-galvanizing-hdg
http://www.amazon.com/Build-Your-House-Sponsored-Products-ebook/dp/B00J7CVHT0/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1395768983&sr=8-1&keywords=don+plenter
https://grace.com/construction/en-us/Documents/Waterproofing_Membrane%20M-85937%20(USA)%20-%20Vycor%20Aluminum%20Flashing.pdf
http://www.hardwarestore.com/aluminum-flashing-252320.aspx#1
http://www.cascocamper.nl/casco-campers/
http://www.tracontrailers.nl/tracon-modellen/chassis-carrosseriebouw



Gratis PDF file (530 pagina's - 400 planten): Plantengids

http://oogstenzonderzaaien.nl/wiki/Hoofdpagina
http://wildplukwijzer.nl/
http://geldloos.nl/zoek-eetbare-planten

A
Aalbes
Anijschampignon
B
Beekpunge
Berkenboleet
Bernagie
Biefstukzwam
Blauwplaatstropharia
Boerenwormkruid
Bosaardbei
Bosbes
Braam
Brandnetel
Brem
C
Cantharel
Citroenmelisse
D
Duizendblad
E
Eekhoorntjesbrood
Eikenboleet
Esdoorn
F
Framboos
G
Gagel
Gele ringboleet
Gele stekelzwam
Geschubde inktzwam
Gewone berenklauw
Groot kaasjeskruid
G meer
Grote engelwortel
Grote parasolzwam
Grote Stinkzwam
H
Heemst
Heermoes
Heksenboleet
Herderstasje
Hertshoornweegbree
Hondsroos
Honingklaver
K
Kastanjeboleet
Klaproos
Klaver
Knopkruid
Krentenboompje
Krulzuring
Kweekgras
L
Linde
Lisdodde
Look-zonder-look
M
Madeliefje
Marjolein
Melganzevoet
Mierikswortel
Moerasspirea
Muurpeper
N
Nagelkruid
P
Parelstuifzwam
R
Regenboogrussula
Reigersbek
Reuzenbovist
Riet
Rodekoolzwam
Russula
S
Stobbezwammetje
T
Teunisbloem
V
Viooltje
Vlier
Vroeg eekhoorntjesbrood
W
Weegbree
Weidekringzwam
Wilde cichorei
Wilde tijm
Wilgenroosje
Winterpostelein
Z
Zeewier
Zevenblad
Zilverdistel
Zwarte bes
Zwarte kluifzwam
Zwerminktzwam

Zelfredzaamheid: zeep maken van paardenkastanje
Van de vruchten van paardenkastanje Aesculus hippocastanum kun je zeep maken. Er zit een stofje in genaamd saponine (sap = zeep!). Dit stofje heeft dezelfde werking als zeep. De bladeren kun je ook gebruiken want hier zitten ook saponinen in.

Hoe? Hak de kastanjes fijn. Neem de donkere schil weg. Daarna het grove spul verder fijn maken in een vijzel of keukenmachine.

Doe het gruis met water in een afsluitbaar potje voor een handzeep. Of doe het gruis in een afsluitbaar zakje (type washandje met een touwtje erom) voor het wassen van je kleren of... jezelf.

Laat zo'n zakje niet langer dan 10 minuten bij een handwas zitten anders is er kans dat er bruine vlekken in je kleren komen.



                   Paardenkastanjes fijn maken voor zeep.



                                             Een zakje met kastanjegruis.


Bron:

Saponine uit wilde kastanjes    

Datum :  Februari 2004

Principe:

Een zeepachtige stof uit kastanjes halen.

Benodigd:

  • Kastanjes
  • Water
  • Bekerglas
  • Flesje
  • Scherp mes
  • Driepoot
  • Brander
  • Trechter
  • Filtreerpapier (koffiefilterpapier)

Werkwijze:

  • Snij met een scherp mes een kastanje in vieren.
  • Verwijder de bruine schil en snijd de vier stukken in kleine stukjes.
  • Doe deze in een bekerglas en voeg wat water toe.
  • Kook enkele minuten.
  • Laat afkoelen. 
  • Filtreer de vloeistof af.
  • Doe een beetje van het filtraat in een schone fles en schud.
  • Observeer.                 

schillen koken

affiltreren na schudden

Resultaten:

Er zou veel schuim moeten ontstaan dat voor meerdere uren stabiel is. Dat is niet gelukt. Er ontstaat wel een beetje schuim, maar dat is niet stabiel.

Het affiltreren gaat zeer moeizaam en lukt alleen na sterke verdunning. Maar dat resulteert weer in weinig schuimvorming.

Ik heb ook de oplossing na koken eerst twee dagen laten bezinken in een maatcilinder en daarna afgefiltreerd. Het affiltreren ging daarna veel makkelijker maar de schuimvorming was nog altijd minimaal en niet stabiel.

Ik heb dit experiment enkele maanden later herhaald met saponine uit de Philips experimenteerdoos (enkele jaren oud dus). Daarmee kon ik wel stabiel schuim maken.

Rik Delaet uit België heeft mij erop gewezen waar ik hier de fout ben ingegaan. Ik dacht dat ik wilde kastanjes gebruikte maar ik heb dus blijkbaar tamme kastanjes gebruikt.

<QUOTE>
De kastanje op de tekening is de paardekastanje (Aesculus hippocastanum) maar die op de foto is een eetbare of tamme (Castanea sativa). Duidelijk te herkennen aan het ‘staartje’; de paardekastanje heeft dat niet. Ik vermoed dat jij de eetbare hebt gebruikt. Ook al lijken ze heel erg op elkaar, behoren ze zelfs niet tot dezelfde plantenfamilie.
<UNQUOTE>

Discussie:

De stof die we geëxtraheerd zouden moeten hebben heet saponine en lijkt een beetje op zeep, hetgeen in de naam tot uiting komt. Saponine is een van de glycosides die zeperige schuim vormt na menging met water en schudden. Deze worden gebruikt in detergenten, emulsifiers en foamers. Saponine komt in vele planten voor. In dit specifieke geval hebben we kastanjes gebruikt.

Kastanjes zijn de vruchten van de Castanea sativa. De wilde kastanjes komen in vele variëteiten voor. In ons land komt vooral de Aesculus hippocastanum (Paardekastanje) voor. Deze kastanjes hebben een bittere smaak en zijn hoogstens voor runderen (niet voor varkens) geschikt. Naast het saponine bevatten ze ook het bittere aesculine. De laatste verbinding kan eruit gehaald worden door een extractie met alcohol en wordt ook wel medicinaal gebruikt.

De eigenlijke kastanje, de pit van de vrucht, is omgeven door een taaie glimmende donkerroodbruine schil. Hieronder bevindt zich een roodachtige taaie zaadhuid, die  diep in de plooien van de pit doordring en vrij vast er aan verbonden zit. De pit bevat ongeveer 40% water, 29 % zetmeel, 23% dextrine en 8% eiwitten. 


kastanje



Doorsnede van een kastanje

Kastanjeboom in de winter (Plaats: Hoofddorp) 

Waarom de extractie niet gelukt is weet ik niet met zekerheid. Het is wel zo dat deze kastanjes al enkele maanden buiten liggen. Ik heb geen idee of het saponine nadat het aan de klimaatschommelingen is blootgesteld stabiel genoeg is. Voorlopig kan ik alleen bedenken dat ik het experiment nog eens moet overdoen met verse kastanjes in de herfst.

Conclusie:

  • Het is niet gelukt om saponine te extraheren uit wilde kastanjes.

Opmerkingen:

  • Saponine is een van de chemicaliën in de Philips Experimenteerdoos CE 1402. 
    In de bijgevoegde handleiding word beschreven hoe je hiermee een brandblusser kunt bouwen.
  • Synoniemen: quillaja saponin, quillaja extract, Aescin, Aescusan, Escin, Reparil.
  • CAS No: 8047-15-2

Literatuur:

  • H.L. Heys; Scheikunde thuis; Thieme; 19??; 2de druk; p. 163,164.
  • J.F. van Oss, C.J. van Oss; Warenkennis en Technologie - Deel III; De Bussy ; 1957; 6de druk; p. 808,809.
  • H. Rompp; Chemie der dagelijksche dingen; Roskam; 1944; 12de druk; p. 61,192.
  • The Merck Index; 1989; 11de druk; ISBN 91191028x; p. 8326.

Relevante websites:

Achtergrondinformatie:

Omdat saponine zo gemakkelijk schuim vormt doet men het wel eens bij mousserende dranken. Ook werd (wordt?) deze stof in schuimblussers gebruikt. Deze blussers bestaan uit twee afdelingen. De eerste bevat een oplossing van natriumbicarbonaat gemengd met saponine, de ander een oplossing van een zuur reagerende stof, bv aluminiumsulfaat. Bij het mengen van deze oplossingen ontstaat koolzuurgas en de saponine maakt hier een stevige schuim van. Deze schuim spreidt zich als een deken over het vuur uit en doordat op die wijze de lucht wordt afgesloten, wordt de brand geblust.

Bron:


De Kastanje

 

Aesculus hippocastnum – Paardenkastanje of Wilde Kastanje

Castanea sativa– Tamme Kastanje

 

Er zijn twee soorten van Kastanjes die beiden tot de meest bekende bomen behoren. Hoewel de wilde en de tamme kastanje vaak met elkaar verward worden, behoren zij tot verschillende families. De wilde kastanje (Paardenkastanje) hoort tot de familie Aesculus, de tamme kastanje behoort tot de beukenfamilie.

Let op, de kastanjes van de Wilde Kastanje zijn niet eetbaar, behalve naar een extensieve bewerking, zoals genoemd van de Noord-Amerikaanse Indianen. Die van de Tamme Kastanje wel!
Als je problemen hebt om het verschil tussen de twee te herkennen. Van oktober tot en met december kan je tamme kastanjes bij natuurvoedingswinkels, Turkse winkels en goed gesorteerde supermarkten vinden. Veilig is veilig!

Allebei de bomen zijn heel bijzonder en het waard om afzonderlijk bekeken te worden. Ik begin met de wel meest bekende van de twee, de Paardenkastanje of Wilde Kastanje, die we werkelijk overal tegenkomen, in tuinen en langs wegen tot in parken en bossen.

Deel 1:

De Paardenkastanje of Wilde (Witte) Kastanje
(Aesculus hippocastum)

 

 

 

 

 


Ofwel de Kastanje oorspronkelijk uit Noord Griekenland en Albanië komt is zij nu in bijna heel Europa thuis. In 1576 zou het zaad van de eerste Kastanje in Wenen geplant zijn. In 1608 werd het eerste exemplaar in Nederland geplant. Dit was in de Hortus Botanicus van Leiden. Vanaf het zeventiende eeuw werd de Paardenkastanje vooral als sierboom in kasteeltuinen, grote parken of in brede lanen aangeplant.

De Paardenkastanje houdt van vochtige, schaduwrijke plekjes. Deze indrukwekkende boom kan tot 30 m hoog worden. Het bijzondere aan deze boom zijn de grote, handvormige bladeren, die 10 tot 25 cm groot worden kunnen.

2 jaar oude Paardenkastanje in mijn tuin

 

 

Maar niet alleen de bladeren zijn indrukwekkend, ook de bloesems, die met zo’n 100 wit-roze bloementjes, rechtop staan en deze boom van april tot mei met een massa van kleurige bloesemkaarsen laat stralen.

 

 

 

Met zijn naar boven wijzende takken, zijn grote bladeren en indrukwekkende bloesems is de Paardenkastanje in Duitsland de lievelingsboom van vele Biergärten. De kroon is breed en gewelfd als een hele grote koepel, die veel schaduw geeft.

Een bijzondere eigenschap van de bloesems is dat ieder bloesemkaars uit vele mannelijke bloesems bestaat, maar dat zich ook enkele tweeslachtige bloesems en enkele verstopte vrouwelijke bloesems ertussen te vinden zijn. Het is een mengeling uit verschillende geslachten van bloesems aan een enkele bloesemkaars. Voor een succesvolle bestuiving zijn grote aantallen bijen en hommels nodig.

De vruchten (kastanjes) zijn van september tot oktober te oogsten. Zij zitten verborgen in stekelige bollen, die na rijping van de boom vallen en openspringen. De kastanjes in de opengesprongen bollen schijnen glanzend bruin, zoals gepolijst Mahonie. Maar als je de kastanjes thuis uit je tas haalt, komt de teleurstelling. Zij zijn al hun glans kwijt geraakt en liggen dof in je handen. Maar het zijn net deze vruchten die de Paardenkastanje zo waardevol maken. Voor de herten en ander wild zijn de kastanjes gezond en voedzaam voer. Voor de mens zijn zij niet verteerbaar. De hoge inhoud van bitterstoffen en tannine maken de smaak bitter en samentrekkend.

In Amerika hebben de Indianen al lang geleden een manier ontwikkelt om deze bitterstoffen en tannineuit de vrucht te verwijderen. Deze bijzondere vorm van verwerking stelde hun in staat de bewerkten kastanjes te gebruiken in brood, pannenkoeken en soepen.De Indianen legden de kastanjes in een met hete stenen gevuld hol in de grond, die zij met bladeren, hete as en kleine takken afdekten en tenminste een dag lang lieten garen. Daarna werden de kastanjes uit het hol verwijderd en met een vijzel verpletterd. Hierna legden de Indianen de kastanjes in een dicht gevlochten mand en plaatsten deze 4 dagen lang in vloeiend water. Uiteindelijk werd het kastanjemengsel op korfboordjes uitgesmeerd en in de zon gedroogd.

Onze voorouders hadden ook een manier gevonden om de kastanjes te gebruiken. Zij gebruikten de kleingesneden kastanjes in plaats van hop in het bierbrouw proces, waardoor men door de fermentatie een Brandwijn creëerde. Ook als vervanger van koffie gebruikten onze voorouders de kastanjes. Deze werden hiervoor op dezelfde manier bewerkt als de eikels.

Een ander gebruik van deze kastanjes door onze voorouders was in de boekbinderij. Boekbinders maakten uit kastanjes een lijm. Deze lijm werd ook gebruikt om tapijten op te hangen. Omdat de kastanjes zo bitter waren werden deze niet aangevreten door maden en insecten.

Meel uit kastanjes gemaakt werd gebruikt als wasmiddel voor ruwe en gescheurde handen naar het werk. Olie en vet vlekken aan de handen van bijvoorbeeld het repareren van auto’s en fietsen konden met behulp van kastanjemeel heel goed verwijderd worden. Hiervoor werden de gedroogde kastanjes in een koffiemolen verpulvert en dan met een beetje water in de handen gekneed. Met de zo gecreëerde pap konden zij de handen goed reinigen.

Ook de was kan met behulp van kastanjes goed schoon worden. Voor het wassen van was kook je 1 liter water met 4 eetlepels kastanjemeel of grof verpletterde kastanjes. Als er geen zeep ter beschikking is kan dit aftreksel ook voor het reinigen van het lichaam gebruikt worden.

De Paardenkastanje heeft haar naam niet voor niets. Turkse paardenknechten uit de middeleeuwen gebruikten de kastanjes als geneesmiddel voor paarden met hoest, bronchitis of longaandoeningen. Ze mengden de kleingemaakte kastanjes onder het voer. Later kwam deze aanwending ook naar hier toe.

Onze voorouders waardeerden de Paardenkastanje vanwege haar samentrekkende en ontstekingsremmende eigenschappen. De actieve stoffen werken uitwendig aangewend sterk op de bloedvaten. Onze voorouders gebruikten kompressen, baden en zalven uitwendig bij doorbloedingsstoornissen, aambeien, kramp, verstuikingen, bloeduitstortingen en jicht. Ook bij wintervoeten- of handen kondenonze voorouders goede resultaten behalen.

Een inwendige aanwending van de Paardenkastanje is alleen als verdunt homeopathisch middel of als Bachbloesemremedie aangeraden en dan alleen onder begeleiding van een Homeopaat of Bachbloesem therapeut.


De helende eigenschappen van de Paardenkastanje zijn talrijk.

Eigenschappen:
 
antibacterieel
bloedstillend
bloedreinigend
ontstekingsremmend
krampoplossend
slijmlozend
haargroei stimulerend
pijnremmend
samentrekkend
 
Ruimte van toepassing:
 
koorts
verkoudheid
kinkhoest
versterkend voor de bloedcirculatie
arteriosclerose
diarree
maagkrampen
leverzwakte
reuma
jicht
ischias
eczeem
aambeien
krampen in de benen
zware benen
gezwollen benen
open benen
aderontsteking
spataderen
zonnebrand
geïrriteerde huid
 

Recepten:

Thee tegen hoest:

-  1 theelepel gedroogde bloesems

-  1 kopje kokend water

-  5 minuten laten trekken

-  haal de bloesems uit het water

-  zoeten met honing als nodig

Drink 2 tot 3 kopjes per dag.

Tinctuur tegen reuma (‘Rheumageist’)

-  2 delen verse Paardenkastanjebloesems

-  1 deel adelaarsvaren wortelen

-  Jenever of Wodka, afhankelijk van de hoeveelheid van kruiden

Verwijder de verse bloesems van de stengel. Spoel en snij de wortelen van

de adelaarsvaren klein. Meng allebei met elkaar en vul een pot totdat

het half vol is. Vul het glas met de alcohol en sluit goed af. Zet de pot op een

warme plek (het beste is een venster naar het zuiden toe) en laat dit 3 weken lang

staan. Schud het glas af en toe. Naar drie weken filter de tinctuur en vul de vloeistof

in een donkere fles.

Alleen uitwendig te gebruiken! 

De pijnlijke plekken met het vloeistof goed inwrijven en masseren.

Vruchtenbad tegen reuma en doorbloedingstoringen:

-  ½ emmer kastanjes klein snijden en gedurende een nacht in water laten weken.

-  De volgende dag de kastanjes in een pot korte tijd koken

-  De kastanjes uit het water verwijderen en aan het badwater toevoegen

-  Goed omroeren

Kastanjeolie:

-  10-12 verse kastanjes klein snijden en met een vijzel vermalen

-  vul deze in een pot met schroefdeksel

-  giet 1 liter olijfolie erover

-  laat dit gedurende 10 dagen bij kamertemperatuur staan

-  zeef

-  voeg 20 druppels etherische citroenolie en 20 druppels  etherische cipresolie toe

-  vul dit in donkere flessen

Gebruik uitwendig als massage olie te gebruiken als versterking van de aderen.

Deel 2:

De Tamme Kastanje


(Castanea sativa)

Ofwel de wilde en de tamme kastanje vaak met elkaar verward worden, horen zij niet tot hetzelfde plantengeslacht. De Tamme Kastanje behoort eigenlijk tot de beukenfamilie. De Wilde Kastanje hoort bij de familie van de Aesculus. Als je iets leest over eetbare kastanjes, dan gaat het altijd over de tamme kastanje.

De bladeren van de Tamme Kastanje zijn, anders dan die van de wilde kastanje, langwerpig en getand. Ook de vruchten van de Tamme Kastanje zijn anders dan die van de wilde. Tamme kastanjes hebben een bolster met veel lange, fijne, nogal ‘harige’ stekeltjes (de stekels van de wilde kastanje zijn echt hard), zoals een egel. In de bolster zitten soms wel tot drie noten, die niet helemaal rond zijn, maar een platte kant en een puntje met een wit pluimpje hebben.

De Tamme Kastanje groeit voornamelijk in een niet te koud, vochtig klimaat en is een inheemse boom in bijna geheel Europa. Hij groeit vaak op berghellingen en houdt van een goed doorlatende meestal zure bodem. 

Zoals het gebruik van de wilde kastanje is het gebruik van de Tamme Kastanje al heel oud. Al duizenden jaren werd de kastanje al gepoft, geroosterd, gestampt, gekookt, gemalen, gepureerd of rauw gegeten.

De kastanjes zijn niet alleen zeer voedzaam, vooral tijdens de winter, maar hebben ook een reinigende en laxerende werking op het lichaam. Onze voorouders gebruikten de Tamme Kastanje bij verstoorde stoelgang,bronchitis, diarree en reumatische aandoeningen.

Ook als een van de Bachbloesemremedies  heeft de Tamme Kastanje zijn plek gevonden.

Een leuke informatie: In Lyon, Frankrijk, werd de eerste ‘nougat’ gemaakt van kastanjes, honing en karamel.

Tip: Wil je weten of de (tamme) kastanjes nog goed genoeg zijn om op te eten? Doe ze dan in een kom water. Als ze boven komen drijven zijn ze uitgedroogd of uitgehold door insecten en niet meer goed. Zinken ze naar de bodem dan kun je ze opsmullen!

 
 
 

Recepten

Poffen of roosteren:

Ofwel je de tamme kastanjes meteen nadat je hun van hun bruine schil ontdaan hebt kan eten, smaken ze nog beter gepoft, geroosterd of gekookt.
Zet met een scherp mes een kruis in de bovenkant van de kastanjes. Leg ze daarna ca. 15 minuten in een tot 200 ° C  voorverwarmde oven, tot de schil openbarst. 
Pel de kastanjes als ze nog warm zijn, dan gaat het minder lastig. Het kan zijn dat er een vliesje achter blijft. Dit vlies mag blijven zitten, maar heeft een wat bittere smaak. Voor een minder bittere smaak verwijder je het vlies.

Je kan de kastanjes ook in een pan doen met een klontje boter en op een matig vuur roosteren totdat de schil openbarst.

Een derde manier is om de kastanjes 10 minuten in een pan met water te laten koken. 

Kastanjes smaken lekker bij wild en wintergroenten, zoals rode kool en spruitjes. Kastanjes kunnen ook verwerkt worden in toetjes en taarten vanwege hun zoetige smaak.
 
Gepofte kastanjes uit de vuurkorf of op de BBQ:

Snij de kastanjes kruiselings in aan de bolle kant zodat ze niet ontploffen tijdens het poffen. Verpak ze in aluminiumfolie, maak er een plat pakket van, geen klomp.
Stook de vuurkorf of BBQ flink op, wacht tot de vlammen verdwenen zijn en leg het pakje kastanjes op de gloeiende resten. Laat ze ongeveer 20-25 minuten liggen.
Draai het pakket elke 5 minuten om.
 
Thee: (bij bronchitis of kinkhoest)

5g gedroogde bladeren
Overgieten met 250 ml kokend water en 5 minuten laten trekken. 
Verwijder de bladeren en drink als thee.

Kastanje-puree:

1,5 kg kastanjes van de Tamme Kastanje
(van oktober tot en met december kan je de kastanjes van de Tamme Kastanje in goed gesorteerde supermarkten en natuurvoedingswinkels kopen.)
50 ml slagroom
7,5 deciliter melk
50g boter

Was de kastanjes en gooi de drijvende weg.
Kruis de kastanjes met een scherp mes. Breng een pan met water aan de kook en kook de kastanjes 10 minuten. (Haal de kastanjes uit het water en verwijder de schil zolang de kastanjes nog warm zijn. Leeg de kastanjes in een pan, schenk de melk 
over en  breng dit langzaam aan de kook.
Laat 5-10 minuten zachtjes koken. Giet de melk af (je kan een beetje melk bewaren voor later) en pureer de kastanjes met de staafmixer of in de keukenmachine.
Voeg slagroom en boter toe en meng alles goed. 
Je kan nog zoveel van de bewaarde melk toevoegen tot dat de puree een smeuïge dikte heeft gekregen. (Lekker met spruitjes, rode kool of wildgerechten)

( Uit ‘MijnReceptenboek.nl; gemaakt door Azuro)

Kastanje-soep:

20 verse kastanjes
1 liter bouillon
30 gram boter 
20 gram bloem 
deciliter room 
nootmuskaat

Was de kastanjes en gooi drijvende weg. 
Kook de kastanjes ca 10 minuten in bouillon, schil ze en kook ze vervolgens in ca. een half uurtje gaar in de bouillon. 
Voeg 20 gram boter toe en los deze op. 
Voeg onder voortdurend roeren de bloem toe tot een licht gebonden soep is ontstaan. 
Haal enkele kastanjes uit de soep en wrijf deze tot puree. 
Voeg ze weer aan de soep toe en roer even goed door. 
Als laatste de room en de rest van de boter toevoegen en even doorroeren (Let op: niet meer koken!). 

Op smaak maken met de nootmuskaat.

( Uit ‘MijnReceptenboek.nl; gemaakt door Azuro)
 
Ondanks dat ik mijn uiterste best hebben gedaan de informatie zo goed mogelijk uit te zoeken en over te brengen, kan ik niet aansprakelijk gesteld worden voor enige schade die voortkomt uit het gebruik van geneeskruiden of kruidenrecepten hier vermeld op mijn site.
Het zijn en blijven nog altijd geneesmiddelen en kunnen bij verkeerd gebruik schadelijk en zelfs dodelijk zijn. Experimenteer nooit met geneeskruiden als u niet weet wat u doet.
Hou kruiden uit de buurt van kinderen en bewaar ze goed afgesloten in potten op een koele en donkere plaats. 
Gooi geneeskrachtige kruiden weg als ze langer dan 12 maanden staan, ze zijn dan hun meeste geneeskracht kwijt.
 
 
Symboliek

Seizoen:    
zomer; herfst

Kwaliteiten:
    
helpt bij geïrriteerde huid en brandblaren; helpt bij zonnebrand; slijmlossend;uiterlijk als olie bij reuma; goed voor de doorbloeding   

Lichamelijk:    
huid; gewrichten; spieren; longen en bronchiën; bloedvaten; aambeien; lever

Bron:

Dovenetel

Dovenetel
WitteDovenetelOvz-kl.jpg
Taxonomische indeling
Rijk: Plantae (Planten)
Stam: Embryophyta (Landplanten)
Klasse: Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade: Bedektzadigen
Clade: 'nieuwe' Tweezaadlobbigen
Clade: Lamiiden
Orde: Lamiales
Familie: Lamiaceae (Lipbloemenfamilie)
 
Geslacht
Lamium
L. (1753)
Bloemdiagram
Bloemdiagram
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Dovenetel (Lamium) is een geslacht uit de lipbloemenfamilie (Lamiaceae). Het geslacht bevat zowel eenjarige als meerjarige planten. Er zijn ook cultivars ontwikkeld, waarin soms de bladkartels bijna weggekruisd zijn.

Dovenetel en brandnetel; mimicry

De naam dovenetel komt van de oude betekenis doof = niet werkend, gedoofd. De bladeren en stengels lijken sterk op die van de brandnetel, maar hebben geen netels metmierenzuur. Dovenetels groeien in dezelfde stikstofrijke, niet te droge habitat als brandnetels, bijvoorbeeld in bermen en bosranden. De gelijkenis tussen de twee is daarom een geval van mimicry van Bates. De meeste dieren die kennisgemaakt hebben met de brandnetel, zullen de dovenetel met rust laten.

Toch is de dovenetel vrij gemakkelijk van de brandnetel te onderscheiden:

  • De bladkartels van de dovenetel zijn duidelijk 'slordiger'.
  • De bladnerven van de dovenetels zijn meer geprononceerd, ook van de bovenkant gezien.
  • In dovenetelblad of stengels zitten altijd wel wat roodbruine elementen: vlekjes of nerven bijvoorbeeld. Bij brandnetels komt dit nooit voor.
  • De hoofdstengels van dovenetels zijn vierkant, met duidelijke ribben, terwijl brandnetelstengels maar licht geribd zijn, bijna rond.
  • Dovenetels hebben karakteristieke, kleurige lipbloemen. Omdat brandnetels geen lipbloemigen zijn, hebben die een totaal andere bloeiwijze, onopvallend, geelgroen tot bruingroen.

Gebruik

Eten en drinken

[1]

  • De rijpe bloemen van de witte dovenetel laten makkelijk los van de plant, waarna de nectar er makkelijk uit te zuigen is.
  • De bloemen van alle soorten zijn eetbaar.
  • De jonge blaadjes van alle soorten zijn geschikt voor salade, in de soep, of kort gekookt, zoals spinazie.
  • Van het gedroogde blad kun je thee trekken.

Volksgeneeskunde

Esculaap   Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij gezondheidsklachten een arts.

[1]

  • Thee van de witte dovenetel wordt gebruikt tegen bloedarmoede, darmaandoeningen, ontstekingen en menstruatiestoornissen.
  • Thee van de gele dovenetel in het badwater wordt gebruikt tegen alle urine- en blaasaandoeningen bij mannen.
Witte_dovenetel.jpg (2352×1568)

Beuk
De beuk (Fagus sylvatica) is een van nature in Europa voorkomende boom. Met zijn grootte tot 40 meter is het een hoge boom. De schors vrij dun, grijs en glad. De bladeren zijn eivormig, tot 10 cm, hebben een spitse top, een gegolfde of soms getande gewimperde rand en een korte steel. Eerst doorschijnend lichtgroen en rimpelig, later glanzend donkergroen.

De beuk is eenhuizig; er zijn dus mannelijke en vrouwelijke bloemen aan dezelfde boom. De knoppen zijn langwerpig en bestaan uit schubben. De bestuiving vindt plaats door de wind. De vruchten van een beuk zijn noten, welke worden omsloten door een napje, dat gevormd wordt uit de vruchtbladen en de schutblad. In elk napje zitten 2 nootjes. Als de nootjes rijp zijn opent het napje in vier delen en vallen de beukennootjes op de grond. De beukennootjes worden verspreid door o.a. eekhoorns, die ze gebruiken als wintervoorraad. De beuk kan goed tegen schaduw.

Toepassingen

Jong blad

De jonge bladeren kunnen rauw worden gegeten en worden toegevoegd aan een salade. Gebruik alleen de allerjongste bladeren, want de bladeren worden snel stug. Elk jaar worden in twee periodes van drie weken bladeren gevormd, de eerste keer in de lente en de tweede keer middenzomer. Verzamelen: april-mei

Beukennootjes

De noten zijn rijk aan proteïne en zijn zowel rauw als geroosterd eetbaar. Door ze eerst te schillen en te vermalen en daarna te persen komt de olie in de noten vrij. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, bevatten beukennootjes geen blauwzuur. Wel bevat het bruine vliesje rondom de nootjes de stof fagine, die bij consumptie van grote hoeveelheden voor hoofdpijn kan zorgen. Door roosteren wordt de fagine onschadelijk gemaakt. Geroosterd noten worden gebruikt als vervanger van koffie. Verzamelen: september-oktober-november


Recepten

Beech Leaf Noyau

Ingrediënten:

  • 1 fles gin
  • 225 g witte suiker
  • 3 dl water
  • 1 glas brandewijn
  • een paar handen jonge beukenblaadjes


Verzamel eind april jonge, verse beukenblaadjes en ris ze van de takjes. Vul een lege pot of fles voor de helft met de bladeren en overgiet met de gin. Sluit de pot af en laat het 3 weken staan, alvorens de bladeren eruit te zeven. Kook de suiker in 3 dl water, laat afkoelen en voeg dit samen met een flink glas brandewijn bij de gin. Dit is genoeg voor 2 flessen noyau, succes bij je vrienden is gegarandeerd.

recept vertaald uit: Roger Phillips, Wild Food, ISBN: 9870330280693


  Bestand:Beuk.jpgflora deutschland.jpg (1369×2194)

 
Bron:




Water filteren of destilleren.


How To Make a Simple Water Filter

Water Distillation for Bushcraft and Survival




 

    
 

 










Welkom / This site is always under construction
Torah, Wet, Instructies, Geboden
Feesten van YHWH
Dagelijks Woord
Afgoden feesten
Mijn nieuws kanalen